Op 4 maart 2024 heeft Minister van Gennip van Sociale Zaken en Werkgelegenheid een Wetsvoorstel ter hervorming van het concurrentiebeding ter internetconsultatie gepubliceerd. In onze vorige Informatiebrief informeerden wij u al dat de Minister de regels voor het concurrentiebeding wil aanscherpen. Het concurrentiebeding wordt vaak als standaardbeding in de arbeidsovereenkomst opgenomen waardoor een grote groep werknemers aan een concurrentiebeding is gebonden terwijl zij niet te maken hebben met klanten, relaties of bedrijfsgevoelige informatie. Het kabinet is van mening dat het concurrentiebeding te breed en te vaak onjuist wordt ingezet waarbij de belangen tussen werkgever en werknemer niet in balans zijn. Volgens het kabinet worden veel werknemers beperkt in hun arbeidskeuze. En werkgevers kunnen door het brede gebruik van het concurrentiebeding minder makkelijk aan nieuw personeel komen. De arbeidsmobiliteit wordt teveel beperkt. Dit zijn de belangrijkste voorgestelde wijzigingen:
- In ieder concurrentiebeding (in arbeidsovereenkomsten voor bepaalde én onbepaalde tijd) moet worden gemotiveerd waarom dit beding noodzakelijk is vanwege zwaarwegende bedrijfs- of dienstbelangen. Zonder motivering is het concurrentiebeding nietig.
- Een concurrentiebeding met een duur langer dan 12 maanden is nietig.
- De geografische reikwijdte (denk aan een gebied of straal) moet in het concurrentiebeding worden opgenomen.
- Uiterlijk een maand voor het einde van de arbeidsovereenkomst informeert de werkgever schriftelijk of hij de werknemer aan het concurrentiebeding houdt en voor welke periode. In geval van opzegging door werkgever informeert de werkgever de werknemer uiterlijk bij de opzegging.
- De werkgever die een werknemer houdt aan het concurrentiebeding moet een vergoeding betalen ter hoogte van 50% van het laatste maandsalaris voor iedere maand dat de werknemer aan het beding wordt gehouden. Die vergoeding moet uiterlijk op de laatste datum van het dienstverband aan werknemer worden betaald. Als de werkgever niet tijdig betaalt dan heeft het concurrentiebeding geen werking meer. Maar de vergoeding blijft dan wel verschuldigd.
Dit alles geldt ook voor relatiebedingen. Werkgever en werknemer kunnen in een vaststellingsovereenkomst afwijkende afspraken maken. Van de maximale duur van het beding en de motiveringsplicht kan niet worden afgeweken. Volgens het wetsvoorstel treden de nieuwe regels in werking op 1 januari 2025. Concurrentiebedingen die zijn overeengekomen voor de inwerkingtreding van dit wetsvoorstel blijven geldig. De nieuwe vormvoorschriften van het wetsvoorstel (vermelding van de periode waarin het concurrentiebeding geldt, geografische reikwijdte en motivering bij arbeidsovereenkomsten voor onbepaalde tijd) gelden niet voor bestaande concurrentiebedingen.
Na inwerkingtreding van het wetsvoorstel zullen op bestaande concurrentiebedingen wel de nieuwe regels van toepassing kunnen zijn die zien op het inroepen van het concurrentiebeding en de betaling van de vergoeding.
De Tweede Kamer heeft op 13 februari 2024 een motie aangenomen waarin een minimuminkomen is opgenomen voor een geldig concurrentiebeding. Dit betreft een minimuminkomen van anderhalf keer het modaal salaris (EUR 66.000 bruto) uitgaande van een fulltime dienstverband.
De Minister heeft aangegeven dat zij nog gaat onderzoeken of deze beperking ook aan het wetsvoorstel kan worden toegevoegd.