Het komt bij ieder bedrijf wel voor. Een werknemer die te laat komt. Vaak gaat het om eenmalige gevallen, werknemer heeft zich verslapen of heeft in de file gestaan. Maar er zijn ook werknemers die regelmatig te laat komen en waarop de werkgever niet kan rekenen. De bedrijfsvoering komt daar door natuurlijk in de knel. Maar hoe ga je hier als werkgever mee om? Uit de rechtspraak blijkt dat de werkgever niet zomaar tot ontslag op staande voet mag overgaan. Maar het loopt niet altijd goed af voor de werknemer. Een voorbeeld uit de praktijk.
Werknemer is ruim drie jaar in dienst als monteur van een energiebedrijf. Hij is binnen een periode van een half jaar twaalf keer, telkens een half uur tot een uur (met één uitschieter van 2,5 uur), te laat gekomen. De kantonrechter in Alkmaar stelt vast dat de werknemer drie schriftelijke officiële waarschuwingen heeft gekregen zodat hij de consequenties van herhaling kende. Daarom oordeelt de kantonrechter dat het ontslag op staande voet geldig is. De werknemer heeft volgens de kantonrechter ernstig verwijtbaar gehandeld zodat hij ook geen recht heeft op de transitievergoeding.
Als u te maken heeft met een werknemer die regelmatig te laat komt dan is het zaak om eerst met de werknemer in gesprek te gaan. Vraag de werknemer naar de reden (wellicht is sprake van privé redenen of ziekte) en biedt zonodig hulp aan. Maak een gespreksverslag en bewaar het in het personeelsdossier. Blijft de werknemer daarna zonder geldige reden te laat komen dan kan een schriftelijke waarschuwing worden gegeven. Geef daarbij aan dat herhaaldelijk te laat komen kan leiden tot ontslag op staande voet. Als u overweegt om ontslag op staande voet te geven dan adviseren wij u om zo spoedig mogelijk juridisch advies in te winnen.